Større, sterkere, klokere og god

Den nye hverdagen påvirker oss i stor grad, ved at vi må forholde oss til restriksjoner og regler for å forhindre smitte av koronaviruset. Hverdagen blir plutselig mest knyttet til husets fire vegger for både voksne, barn og unge. Det er fire begreper vi voksne kan holde fast i når vi nå står ovenfor en ny hverdag; større, sterkere, klokere og gode. Under følger en tekst som beskriver de fire begrepene i praksis.

Større;

Voksne har ansvar for å lage en tydelig struktur for dagen. Vi bør forsøke å skape en opplevelse av ssmmenheng i den situasjonen vi er i. Lag en dagsplan sammen med barna på hvordan hverdagene skal se ut. Heng den på kjøleskapet og forhold dere til den. Planen kan inneholde tidspunkter for når dere skal stå opp, når dere skal spise sammen, når det skal jobbes med skole og hjemmekontor. Oppretthold rutiner. Det er viktig at barn, ungdom og voksne får nok søvn. Få frisk luft, gå en tur eller hold barna i aktivitet til faste tider på døgnet. Lek litt med barna, gjør noe sammen som er lystbetont. Ta forhåndsregler for å forhindre smitte og følg retningslinjer som er gitt fra regjeringen. Sett grenser for hva som er tillatt og ikke. 

Sterkere;

Med sterkere menes ikke større muskler, men at vi voksne er følelsesmessig sterkere enn barna. Når barnet ditt blir lei seg eller redd, bør ikke vi voksne bli like lei oss eller like redde. Vi bør ha kontroll på egne reaksjoner og følelser for å kunne hjelpe barna med deres reaksjoner og følelser. Som voksen er det viktig at vi tenker over alkoholdforbruket vårt. Dette kan, for noen, være en løsning for å få avstand fra det vanskelige. Men for barna blir dette en utrygg situasjon i det som allerede kan være en utrygg hverdag. Alkohol og rusmidler gjør deg som voksen svakere i samspillet med barnet ditt. 

Klokere;

Vi som voksne må se på situasjonen og vurdere hva som er de beste valgene for barna våre, på kort sikt og på lang sikt. Som voksne har vi mye visdom og mange erfaringer. Ta kloke avgjørelser basert på den informasjonen som kommer fra myndighetene, og sorter ut hvor mye informasjon barnet ditt tåler. Vi får mengder av informasjon gjennom sosiale medier, nyheter og tv, vi voksne bør begrense inntrykkene for barna våre ved for eksempel å skru av tv`en slik at nyhetskanalen ikke står på hele døgnet. 

God; 

Dette handler om å være raus og forståelsesfull for det barnet mener og føler. Det handler om å anerkjenne barnas følelser. Vi skal vise forståelse og være nysgjerrig på det barnet formidler, samtidig som det er viktig at vi setter grenser. Godhet vises i form av handlinger, men det vises også i kroppsspråk og stemmebruk. Det å være en god voksen skaper tillitt, som igjen skaper samarbeid. 

Som foreldrene har vi ofte små og store bekymringer for barna våre. Hvis vi som voksne klarer å være større, sterkere, klokere og gode i møte med barna våre, vil det skape trygghet, og det vil også styrke tilknytningen mellom deg og barnet ditt. 

Det fins en Youtube- kanal som heter FOLK OM. Denne vil vi varmt anbefale. Den tar for seg disse begrepene på en fin måte med mange videosnutter av foreldre og barn. 

Kong Harald: "Sammen står vi i dette. Og sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss". 

Hold hodet kaldt, og hjertet varmt!