Mat i barnehagen

Vi serverer lunsj, ettermiddagsmat, frukt og melk.

Frokost har barna med selv.

Under tilvenningsperioden, medio august til medio september, må barna på småbarnsavdelignene våre (avdeling Ludde og Ruskesara) ha med matpakke til lunsjen. Dette er trygt for barna, og vi vet at de har med seg mat de liker. Det bidrar også til at de ansatte ikke må bruke tid på kjøkkenet denne perioden med mange nye små. Ettermiddagsmat, melk og frukt serveres. Det er halv kostpenger for småbarna i denne perioden. Avdelingene på store barna får servert lunsj også i tilvenningsperioden.

 

Meny oktober 2024

Meny november 2024

Meny desember 2024

 

Vi tester ut flere nye oppskrifter om dagen. Vi har mer fisk på menyen, og bruker fullkornsprodukter når det er pasta/ lefser o.l. Hver avdeling baker grovt brød til minst 1 av brødmåltidene i løpet av uka. Har dere tips om barnevennlige, sunne oppskrifter tar vi gjerne i mot:-)

 

Barnehagen støtter seg til de nasjonale anbefalingene fra helsedirektoratet for mat og måltider i barnehagen:

Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbrakt eller servert mat

Barnehagen har frokost, lunsj og ettermiddagsmat

Barna i barnehagen bør få god tid til å spise, minst 30 minutter

Det er viktig at barna får ro og tid til å spise seg mette, og mulighet til å oppleve måltidsglede. Måltider er en stor del av dagen i barnehagen, og vi bruker god tid under måltidene

Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd

Barnehagen skal fremme et variert og sunt kosthold blant barna ved å servere grønnsaker, frukt og bær, grove brød- og kornprodukter, bønner, linser, erter og nøtter, fisk, magert kjøtt, magre meieriprodukter, matoljer og myk margarin. Vi unngår gjerne nøtter, da flere barn og ansatte har nøtteallergi. Nøkkelhull produkter bør velges der det er mulig, dette er barnehagen opptatt av

Det presiseres i retningslinjene at ved brødmåltider bør pålegget varieres gjennom uken, og det bør serveres fisk flere ganger i uken. Barnehagen har et varmt fiskemåltid hver uke, samt alltid et fiskepålegg de dagene det serveres brødmåltider

Barnehagen bør servere grønnsaker og frukt eller bær hver dag

Vi serverer grønnsaker/ frukt/ bær til alle lunsjretter og til ettermiddagsmaten

Barna bør få tilbud om lett- eller skummet melk og vann til måltidene i barnehagen, og vann bør alltid være tilgjengelig

I retningslinjene står det at barnehagen ikke bør tilby eller bruke helmelk. Lettmelk tilsatt vitamin D trekkes frem som et godt valg, dette følger barnehagen. Vann er tilgjengelig gjennom dagen, barna har med seg egne drikkeflasker. Vi vil kun at det skal være vann i disse

Servering av kaker, kjeks, is, saft og liknende bør begrenses i barnehagen. Godteri, snacks og brus bør unngås

Vi er ikke en sukkerfri barnehage, men sukker begrenses til det minimale. Vi har enkelte tradisjoner hvor vi har kake el.l, og de eldste barna får litt godteri på den årlige kinoturen, for å nevne et eksempel. Flertallet av foreldrene ønsker at barna skal få lov til å ha med pinneis på bursdager (eller de kan ha med oppskåret frukt/ bær)

Spisemiljøet i barnehagen skal fremme helse, mat- og måltidsglede, og personalet bør delta aktivt i måltidet

Utstyr, dekketøy, bord og stoler er tilpasset barnas alder og funksjonsnivå. De ansatte sitter sammen med barna under måltidene, og bruker måltidene som den sosiale arenaen det er. Vi har også stort fokus på språk under måltidene (benevning mm). De ansatte kan spise lunsjen sin sammen med barna hvis det er rom for det

Måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktiviteter

Måltidene er en viktig læringsarena på mange områder. Noen eksempler er at barna lærer om sammenhengen mellom mat, kropp og helse, lærer å smøre egen mat, trener på språk, samtaler med andre rundt bordet, deltar i matlaging. Vi er også i gang med at barna deltar i dyrking og høsting slik at de lærer om maten fra «jord til bord»

Det skal legges til rette for god håndhygiene i barnehagen, og håndvask bør gjennomføres før måltidene

Vi har fokus på god håndhygiene, og barna vasker hender før måltidene

Maten i barnehagen skal være lagret, tilberedt, servert og merket i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet

Tilberedning, servering og oppbevaring av mat, samt renhold etc er en del av barnehagens HMS system

Barnehagen skal ta hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider

Det er mange barn med ulike matallergier og spesielle hensyn som ivaretas av barnehagen

Barnehagen bør ha en miljøvennlig praksis med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk og sjømat er sentralt

Vi tilstreber å ha et variert kosthold og lite matsvinn

 

Godt forankret retningslinjer skal bidra til å gi et mer likeverdig mat- og drikketilbud til barn i hele landet, som kan bidra med å utjevne sosial ulikhet i helse og kosthold blant barn